Tóth Ricsi – Interjú

Ha jól tudom, jelenleg edzőként dolgozol. Versenyzőből lett edző, vagy edzőből versenyző?

– 4 éve kezdtem el versenyezni, egy korábbi edzőmnek köszönhetően, aki felkészített az első versenyemre, ott, ahol egyébként jelenleg dolgozom. Annyira megtetszett ez a sportág, hogy úgy döntöttem, nem csak versenyzőként, hanem edzőként is szeretnék helytállni.

Tehát 4 éve űzöd ezt a sportot. Miért erre esett a választás?

Az unokabátyám kezdett el edzeni, és a fejlődés szemmel látható volt. Ennek hatására megkértem őt, hogy vezessen be a fitness világába, mutassa meg, hogy hogy zajlik egy edzés. A versenyzés kezdete előtt vékony testalkatú voltam, emiatt fiatalabb koromban sokan megszóltak, gebének hívtak, illetve sokszor hallottam, hogy „jaj, biztos nagyon keveset eszel”… És akkor eljött az a pont az életemben, amikor azt mondtam, hogy igen is megmutatom, hogy nem vagyok „gebe”, ezzel az alkattal is elérhetem, amit szeretnék. Fél év után már látszódott is a fizikai változás. Ekkor szerettem bele ebbe a sportágba, és döntöttem el, hogy ennek szeretnék élni.
Elvégeztem egy fitness és testépítő képzést, de a tapasztalataim nagy részét a versenyzésnek köszönhetem.

Az unokatestvéreden, és a „gyűlölködőkön” kívül motivál még valami/valaki az edzésben?

Lekli Lacinak nagyon sokat köszönhetek, tulajdonképpen ő kísért végig ezen az úton, ami ahhoz vezetett, ahol most jelenleg tartok. Ő készített fel a versenyekre, tőle tanultam meg minden olyan dolgot az edzésről, amit én is nap mint nap használok, amikor a vendégeimet edzem. A mentoromnak, a példaképemnek, és a barátomnak is nevezhetem őt. A csapaton belül is mindig törekedtünk arra, hogy egy családias környezetet teremtsünk meg, hiszen ez nagyban segíti a felkészülésünket is.

Mi a nehezebb számodra a versenyfelkészülés során? A diéta, vagy a kemény edzések?

Alkatomból adódóan a diétát meglehetősen könnyen viselem. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem szükséges egy nagyon kötött, megvonásokkal teli étrendet követnem.
Az edzések megterhelőbbek számomra, ugyanis sokkal többet és sokkal elszeparáltabban kell edzenem ahhoz, hogy látványos eredményt érjek el.

Mesélnél egy kicsit arról, hogy milyen versenyeken szerepeltél eddig, és milyen eredménnyel?
IFBB Magyar Kupán indultam először, itt ezüstérmet szereztem Junior kategóriában. 2 évvel ezelőtt volt a második versenyem, szintén a Magyar Kupa, ahol 4. helyezést értem el. Idén nyáron a BioTechUSA Fitbalance Beach Body versenyén ismét 4. lettem, viszont itt tudatosult bennem az, hogy min is kellene változtatni a felkészülésem során, így a jövőben ennek alapján fogok készülni.

Milyen versenyeken számíthatunk rád a jövőben?

Az őszi szezonban 3-4 versenyen fogok elindulni, ezek közül egy külföldön lesz. Természetesen a dobogó felső fokát célzom meg, remélem, hogy sikerülni is fog.