A motiváció egy latin eredetű szó, jelentése mozogni, mozgatni. Olyasfajta pozitív erőt értünk alatta, amely cselekvésre késztet minket. Nincs is jobb érzés motiváltnak lenni, de mint minden érzelem és hangulat, a motiváltság szintje is hol az egekben szárnyal, hol pedig leszálló ágon van. Ha épp most adnád fel a diétát, vagy maradnál otthon az edzés helyett, olvasd el a következő pár tippet, és légy újra motivált!

Ismerd meg magad!
Amíg nem vagy tisztában az igazi célkitűzéseiddel, és vele együtt saját magaddal, a legtöbb törekvésed aligha fog megvalósulni. Azért akarsz fitneszversenyzővé válni, mert manapság menő, vagy bizonyítani akarsz mondjuk az exednek? Ez a kezdetekben még elég erős érzelmi töltetet ad, de előbb-utóbb nem lesz elég motiváló erő. Keresd magadban az igazi célt, és ne azért tegyél valamit, hogy másoknak bizonyíts. Bizonyíts magadnak, és gondold át racionálisan mit miért teszel. Persze a versenyzés jó dolog, de csak akkor, ha magadnak akarsz megfelelni!

hogyan legyek motivált

Tűzz ki reális célokat!

Ha kellőképp tisztában vagy saját képességeiddel, tudni fogod milyen elérhető célokat tűzhetsz ki magad elé. Kezd kicsiben, és apránként építsd fel feladataidat, így ugyanis biztosan tudsz haladni. Ne várj magadtól túl sokat, mert a legtöbb esetben motiváltság helyett pont önbizalom problémáid lehetnek. Ha például az az álmod, hogy egy nap fitneszbajnok válik belőled, először edz keményen, figyelj oda kellőképp az étkezésedre és szerezz tapasztalatot. Hidd el, a kemény munka mindig kifizetődik!

Készíts előtte-utána fotót!

Életmódváltóknak kötelező, de ha újrakezdő vagy is érdemes fotókkal dokumentálni a változást. Mivel saját magunkon nagyon nehezen vesszük észre, ha a testünk változik, a tükrön és mérlegen kívül érdemes a fényképezőgép optikájára bíznunk magunkat. A képeket nézve sokkal látványosabb lehet a fejlődés, és objektívebb véleményt tudunk alkotni az eredményekről. Fontos azonban hogy ugyanolyan pózokban és fényviszonyok mellett fotózd magad!

hogyan legyek motivált

Lepd meg magad!

Könnyebben megy úgy a diéta, ha meg tudod jutalmazni magad. Ezzel persze nem azt mondom, hogy sanyargatás után falj fel mindent, mi szem-szájnak ingere, de ha a hét hat napján tisztán eszel, igazán megérdemelsz egy csaló étkezést, vagy valamilyen édességet – természetesen a mértékletesség betartása mellett. Hosszútávon ez segíthet átvészelni a nehezebb, sóvárgós napokat, de nem csak étellel tudod magad motiválni. Fizess be egy fotózásra, vagy valami olyan programra, mellyel megünnepelheted kitűzött célod elérését!

Hagyj cetlit a rád váró teendőkről!

Virággal a 2015-ös IFBB Európa-bajnokságon ismerkedtem meg alaposabban, ugyanis szobatársak voltunk. Sok mindenben segítettük egymást, és ez a jó kapcsolat a versenyek után is megmaradt. Többször osztott meg velem apró tippeket, amivel ő motiválja saját magát. Az egyik ilyen volt, hogy különböző cetliket ragasztgatott a lakása különböző szegleteire, egy-egy üzenettel vagy csak egy teendővel a versenyfelkészülésekre vonatkozóan. Ez a módszer segít folyamatosan fókuszban maradni, így minden nap ott lebeghet a cél a szemünk előtt – szemmel látható formában is!

Na és mi motiválja még Virágot?

Elmondása szerint TI motiváljátok őt, hiszen rengeteg visszaigazolást kap tőletek, mely szerint igenis fontos, amit ő képvisel; „Minden egyes napomat úgy kezdem, hogy elolvasom azokat az üzeneteket, amiket instagramra vagy a facebookra beérkeznek, úgyhogy ez olyan oda-vissza csatolás. A legtöbb embertől az érkezett be, hogy hány kilót fogytak az én hatásomra vagy akár az én tanácsaimra. Nagyon sok pozitív visszajelzés jött, hogy azért követik az oldalamat, mert mindig pozitív vagyok.” Ahogyan Virág tud Benneteket, úgy ti is képesek vagytok mást motiválni, még Virágot is!