Habár még egy hónap hátra van a nyárból, ideje felkészítenünk szervezetünket a hidegebb időszakra. (Azért azt se felejtsük el, hogy nem csak télen van szükségünk vitaminra, nyugodtan szedhetünk vitamin készítményeket, vagy fedezhetjük táplálkozás során nyáron is.) Tekintsük át röviden, hogy milyen hatással vannak egészségünkre az egyes vitaminok, és melyeket érdemes beszereznünk!

Nézzük először a zsírban oldódó vitaminok csoportját. Ide tartozik az A, a D, az E és a K-vitamin. Az A-vitamin a szem vitaminja; elősegíti a szem ideghártyájának működését, valamint csökkenti a farkasvakság, azaz szürkületi gyengén látás kialakulásának veszélyét. Ismert még általános immunerősítő hatásáról is. Hiányában látásromlás, hajproblémák és bőrszárazság alakulhat ki. Utóbbi miatt gyakran találkozhatunk szépségvitaminok összetevőjeként az A-vitaminnal.

Vitaminok

A D-vitaminról bizonyára sokat hallottál már, hiszen nélkülözhetetlen az ép és egészséges csontozathoz. Fokozza a kalcium felszívódását, ezáltal segít a csontképződésben. A D-vitamin bevitele történhet táplálkozás során, illetve 10-30 napon töltött perccel is.

Amennyiben nem elegendő a D-vitamin szintje a szervezetedben, depressziót és a koncentrációzavart észlelhetsz magadon, valamint jelentősen megemelkedik a betegségek kialakulásának kockázata.

Az E-vitamin felelős a sejtfalak épségért, jelentősen növeli a regenerációt. Emellett szerepet játszik a szénhidrát-, fehérje,- és zsíranyagcserében, valamint a folyadékháztartásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához, ezért ez a vitamin is népszerű összetevője a nők számára kifejlesztett táplálékkiegészítőknek. Hiányában neurológiai tüneteket tapasztalhatunk.

A zsírban oldódó vitaminok közül a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban. Két típusát különböztethetjük meg; K1 vitamint zöldségekből fedezhetünk, K2-t pedig jellemzően a vastagbélben található baktériumok termelik. Hasznosságuk kis mértékben eltér, de összességében a vérlemezkék tapadását segítik elő. Gyakori orrvérzés, vérzékenység és erős mentruációs vérzés esetén lehet, hogy K-vitamin hiány áll a háttérben.

Fontos ismerned a vízben oldódó vitaminokat is; ide tartozik a B és C-vitamin.
A B-vitaminok általánosságban az idegrendszerért felelősek, valamint az alapvető anyagcsere folyamatok állandó résztvevői, de egyes típusai más-más funkciókat is betöltenek. Ilyen például a B6, amely a tápanyagok hatékonyabb felszívódását teszi lehetővé, vagy a niacin (B3), ami fontos szerepet játszik a nemi hormonok szintézisében. Számos hiánytünet alakulhat ki, attól függően, melyik B-vitaminból szenvedünk hiányt.

Gondolom a C-vitamint, más néven aszkorbinsavat nem kell bemutatnom! Immunerősítő hatása mellett azonban fontos kiemelni, hogy hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez, ezáltal szépíti a bőrt. Gyorsítja továbbá a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést. Hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg.

Vitaminbevitel

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel?

 

• Elengedhetetlenek a szervezet számára, mert fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatokban, valamint közismerten egészségmegőrző hatásuk van. Nélkülük a szervezet nem a megfelelőképpen működik.

• Jó esetben képesek vagyunk táplálkozásból fedezni, de a bevitt táplálék vitamintartalmának kevesebb része szívódik fel, és hasznosul a szervezetben, ezért mindenképpen fontos a vitaminok táplálékkiegészítők formában való pótlása is!