Az örök kedvenc téma. Virág sokszor megkérdez titeket, milyen topicokra vagytok kíváncsiak, a diétás étkezés minden esetben óriási népszerűségnek örvend. Az oka azt hiszem egyszerű; a hatékony testformálás legnehezebb része a megfelelő étrend betartása, és bizony szeretjük, amikor más mondja meg miből mennyit és mikor együnk. A jövőben is igyekszem ilyen tippeket, étrendeket hozni nektek, most pedig következzen pár fontos diéta szabály!

Lépésről lépésre haladj!

Ha most fogtál bele az életmódváltásba bizonyára minden szokatlan lesz; többet és máshogyan kell edzeni, nem eheted azokat amiket eddig, teljesen más ritmust kell felvenni. Ezt azonban nem kell szenvedésnek megélned. Általános tapasztalat, ha mindent fenekestül felforgatsz magad körül, az életmódváltás nem lesz tartós. Ehhez türelem kell, épp ezért érdemes apróságokban változtatni. Legyen minden napra, hétre és hónapra célod. Eleinte csak arra figyelj, hogy kerüld a fehérlisztet és a cukrot. Ahogy ez könnyen megy, jöhet a mikro és makro tápanyagok megválogatása. Persze hamar szeretnénk látni magunkon a változást, de ne felejtsd a jó dolgokhoz idő kell!

Csökkentsd fokozatosan a szénhidrátot!

Nincs semmi baj a szénhidráttal, főleg ha jó minőségű forrásból származik. A lényeg a mennyiség, illetve az elosztás. Virág népszerű technikája, hogy a nap első felében eszi a szénhidrátok nagy részét, vacsoránál pedig már teljesen minimalizálja a mennyiséget. Te is kezd jó szénhidrátokkal a napot; készíts zabkását gyümölcsökkel. Ebédre is kerüljön rost, zöldség és minőségi forrásból származó szénhidrát (pl. basmati rizs, barnarizs, csicseriborsó, köles) a tányérra, vacsora felé viszont már inkább zöldségekkel és fehérjével lakj jól. 

Igyál eleget!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságát. A megfelelő vérképzéshez, elektrolit háztartásunk fenntartásához, bőrünk rugalmasságához, de még az ízületek kenéséhez is elengedhetetlen a napi minimum 2 liter folyadék bevitele. A diétádat is segítheti, hiszen sokszor összetévesztjük a szomjúságot és éhséget. Egy jól kialakított étrend mellett lehetetlen, hogy éhezz, így az éhségérzet sokszor dehidratáltságot jelez; a legtöbb esetben nem éhes vagy, csupán szomjas. Étkezések mellé és között is fogyassz el egy pohár ásványvizet, natúr teát.

Figyelj oda a vitaminbeviteledre!

Fáradékony vagy, pedig egészségesen étkezel? Sok esetben diéta címszó alatt a kelleténél többet vonunk meg magunktól, ami bizony egyoldalú táplálkozáshoz, ezáltal vitaminhiányhoz vezethet. Igyekezz minél több zöldséget enni, és a gyümölcsöket se hagyd ki az étrendedből. A kulcs itt is az időzítés; gyümölcsöt a nap első felében fogyassz, zöldséget este is ehetsz, de legyen alacsony szénhidráttartalmú, pl. uborka, saláta, paprika, brokkoli.

Bejegyzés megosztása